Mijn apparatuur

Mijn apparatuur

Sinds de zomer van 2014 ben ik fan van Fujifilm. Toen kocht ik mijn eerste Fujifilm-camera: de Fujifilm xe-1 met de 18-55mm f/2.8 – 4.0 en de 50-230mm f/4.5 – 6.7. Nu is het de zomer van 2020 en ik kan zeggen dat ik ‘alles heb wat ik wil’, en dat is nog al een gewaagde uitspraak. Er ging een hele reis van sparen, kopen en inruilen aan vooraf. Ben jij er zelf nog niet over uit wat jouw volgende aanschaf wordt en welke lens waarvoor geschikt is? Misschien helpt mijn blog jou op weg.

Wat ik nu heb: 

 • Twee XT-3-camera’s. 
 • 10-24mm f/4. 
 • 16-80mm f/4.
 • 23mm f/1.4. 
 • 35mm f/2.
 • 56mm f/1.2
 • 90mm f/2. 

Wat er aan vooraf ging: 

Body’s:

 • De xe1 maakte op een gegeven moment plaats voor de xe2s. 
 • Daar kwam later een XT-1 bij. 
 • De xe2s werd ingeruild voor de XT-3. 
 • Tot slot heb ik deze maand ook de XT-1 ingeruild voor een tweede XT-3. 

Nu heb ik dus twee XT-3-body’s. Het is fijn om twee dezelfde camera’s te hebben. Bijvoorbeeld tijdens (bruids)reportages gebruik ik twee camera’s tegelijk en dan hoef ik me niet druk te maken om de verschillende instellingen en knoppen. De XT-3 is ideaal voor mij vanwege de geweldige beeldkwaliteit en het gebruiksgemak. Er is recent een XT-4 op de markt gekomen, maar gezien de XT-4 vooral verbeteringen heeft gericht op videografie, is de camera niet interessant voor mij. 

Lenzen (het leukste gedeelte 🙂 ) :

 • De 18-55mm f/2.8 – 4.0 heeft recent plaatsgemaakt voor de 16-80mm f/4 OIS WR. 

Voor ik de 16-80 de hemel in prijs: de 18-55 is een toplens. Veelzijdig en scherp. Ik heb er mijn eerste bruiloft mee gefotografeerd! (Let op: de foto’s in mijn blog hebben (wederom) niet de allerbeste kwaliteit omdat ze dan minder snel laden.)

De 16-80mm: deze lens gebruik ik als mijn ‘luie’ lens: op momenten dat ik geen zin heb om van lens te wisselen. ‘Lui’ klinkt niet erg enthousiast, maar de lens is fantastisch in gebruik! Soms wil ik gewoon fotograferen zonder over het wisselen van lenzen na te denken. Zelfs wanneer het regent hoef ik me nergens druk om te maken. De kwaliteit is verrassend goed en door het zoombereik is de lens veelzijdig te gebruiken. Ondanks dat het slechts een maximaal diafragma heeft van f/4, kan ik redelijk goed fotograferen bij minder licht omdat ik dankzij de vernieuwde OIS (optical image stabilisation) uit de hand kan fotograferen tot een maximale sluitertijd van 1/10 sec. 

 • De 50-230 mm f/4.5 – 6.7.

Ik gebruikte deze lens amper. Het zoombereik gebruikte ik weinig en ik had mijn zinnen gezet op lenzen met een groot diafragma. Daarom had ik deze lens destijds al vrij snel verkocht.

 • De 56mm f/1.2.

Al snel na ik begon met fotograferen, wist ik dat ik me wilde verdiepen in portretfotografie. Ik keek (en kijk nog steeds) veel naar Youtubefilmpjes en op die manier leerde ik dat ik een lens nodig had met een vast brandpunt op, het liefst, 85mm (full frame) met een groot diafragma. Ik heb geen fullframe-camera, dus het equivalent van de 85mm op een full frame-sensor is de 56mm op een apsc-sensor. De 56mm f/1.2 behoorde al snel tot mijn apparatuur: wat een pareltje van een lens! Dit is absoluut mijn meestgebruikte lens voor portretfotografie en reportages. Met deze lens maak ik scherpe portretten met een mooie zachte achtergrond.

 • De 35mm f/2 WR. 

Deze lens kocht ik erbij. Hij was zeer betaalbaar (tweedehands), weerbestendig en licht van gewicht. Ik noem deze lens ook wel mijn speelgoedlens. Het is een ontzettend fijne, veelzijdige, scherpe lens. Omdat ik er relatief weinig voor heb betaald, fotografeert het ontspannender (met lenzen van duizend euro doe ik toch voorzichtiger) en durf ik de lens sneller mee te nemen naar het bos of naar het strand. Deze lens gebruik ik voornamelijk voor het fotograferen van kinderen zonder dat ze het doorhebben: candid portretten. 

 • De 10-24mm f/4.

Een extreme groothoeklens: perfect voor landschap en interieur. Ook gebruik ik ‘m voor straatfotografie, overdag en ‘s nachts. 

Naast het feit dat de lens geschikt is voor interieurfoto’s in opdracht, vind ik het effect van de grote hoek erg leuk om mee te experimenteren. Ik neem ‘m ook graag mee op vakantie. Naast portretfotografie, vind ik landschapsotografie ook heel erg leuk. Vooral in de ochtend kan het landschap betoverend mooi zijn. 

De beeldkwaliteit van deze lens is top en wederom is het een lens die licht is van gewicht. 

 • De 50-140mm f/2.8 WR OIS

Deze lens kocht ik omdat ik interesse kreeg in sportfotografie. De lens heeft een veelzijdig zoombereik en een constant groot diafragma, wat ideaal is voor het fotograferen van sport en evenementen. De beeldkwaliteit is absoluut geweldig. Er is wel een maar: het gewicht en het formaat. Het gewicht van de lens (bijna een kilo) en het feit dat ik te weinig sport en evenementen fotografeer heeft mij doen beslissen om de lens toch weer te verkopen. Het is een zeer prijzige lens (rond de €1500,-), voor dat geld is de lens te duur om ‘m voornamelijk in de tas te laten zitten.

 • De 23m f/1.4

Omdat ik de 18-55 f/2.8-4.0 heb verkocht, had ik geen lichtsterke groothoeklens meer. Dat is voor het fotograferen van reportages toch zeer belangrijk. Daarom heb ik van mijn vakantiegeld vorige maand de prachtige 23mm f/1.4 gekocht. Over deze lens heb ik een blog geschreven. Het is een prachtlens die scherpe resultaten geeft. De hoek van 23mm (35mm full frame) is prachtig voor, zoals ze dat noemen, ‘storytellingfotografie’. Door de grotere hoek, neem ik meer van de omgeving mee in mijn foto’s, wat meer informatie (story) geeft. 

 • Tot slot de 90mm f/2 WR. 

Sinds deze week ben ik de supergelukkige eigenaar van de 90mm f/2. Die mocht ik van mezelf kopen na het verkopen van de 50-140mm. Ik wil mij deze zomervakantie nog meer verbeteren in portretfotografie. De 56mm blijf ik zeker gebruiken voor portretfotografie, maar de 90mm isoleert het model nog meer van de achtergrond door de extra afstand. Die extra afstand sprak me eerst niet echt aan, maar soms is dat juist nodig, bijvoorbeeld om minder op te vallen en verder van het onderwerp te kunnen staan. Ook is de 90mm net iets scherper en is de achtergrond nóg zachter. De 90mm is een perfecte toevoeging aan mijn lenzencollectie. Ik zal de lens voornamelijk gebruiken voor close-up-portretten, fotografie van honden en ook voor evenementen en sport zal de lens ongetwijfeld goed presteren.