top of page

Terug naar 2009

Bijgewerkt op: 30 dec. 2021
Het leuke aan fotografie is dat je nooit te oud bent om er mee te beginnen. Want je hoeft natuurlijk niet jong, lenig en gespierd te zijn om een knopje in te drukken, toch? Heb je interesse in fotograferen en vraag jij je af hoe andere fotografen ooit zijn begonnen? Hier volgt mijn verhaal. In deze blog blik ik terug op hoe en wanneer fotografie voor mij begon. En ja wel, dat begon in 2009 met de Sony Cybershot op de afbeelding (met zo'n foute nepglans) hier boven.


Ik weet nog goed wanneer mijn interesse werd gewekt. Ik werkte mijn eerste zomer in de Albert Heijn, als veertienjarige. Mijn collega had een spiegelreflexcamera, dat vond ik heel indrukwekkend. Meteen na het werk, gauw optutten en het haar in de lak, spraken we af in het nabijgelegen parkje. Ik maakte voor het eerst kennis met een Canon spiegelreflexcamera met grote zoomlens. Door in te zoomen op takken, zag ik dat de achtergrond steeds zachter werd. Vanaf dat moment wist ik het zeker: ik ging sparen voor mijn eigen spiegelreflexcamera, want het is wel 'super cool als je met lenzen kunt wisselen en zo'. Maar goed, ik had nog lang niet het geld bij elkaar gespaard. Onderstaande is wat ik destijds met mijn eerste Sony-compactcamera fotografeerde.Die foto van dat lieveheersbeestje, daar kreeg ik veel reacties op via Hyves (het socialemediaplatform van toen). Ik zag het lieveheersbeestje op een hortensia lopen. Met links hield ik een blauwe map vast achter de bloem en met rechts maakte ik de foto. Gelukkig had de camera een macrostand, daardoor kon ik mooi dichtbij fotograferen.

En toen was het moment daar: ik werd vijftien jaar. Met wat spaargeld en verjaardagsgeld kon ik mijn eerste Canon-camera kopen: de Canon EOS 1000D. De eerste lens die ik erbij had, was de kitlens 18-55mm f/3.5-5.0. Ik had interesse in portretfotografie, dus de volgende aankoop was de Canonlens 85mm f/1.8. Wat was ik daar ontzettend blij mee. Al mijn vrije tijd, naast school en het bijbaantje in de Appie, besteedde ik aan fotograferen. Destijds fotografeerde ik veel in en rondom huis, maar ook kende ik mensen die in bands speelden. Ik maakte graag foto's van hun optredens vanwege de mooie belichting. Portretfotografie oefende ik veel met mijn mooie, lieve zusje. Zij is trouwens nog steeds af en toe het onderwerp van mijn portretoefensessies.
Hoe koos ik mijn eerste spiegelreflexcamera? Ik keek veel op het wereldwijde web naar apparatuur van fotografen. Ook bladerde ik regelmatig door tijdschriften zoals Zoom.nl en Focus Magazine. Via sociale media benaderde ik af en toe fotografen met de vraag: welke camera raadt u aan voor een beginnende hobbyfotograaf? Op die manier werd ik gewezen op de Canon EOS 1000D. Mijn interesse in portretfotografie groeide snel. Gezien ik nog niet een mooie portretlens in mijn bezit had, probeerde ik toch alvast het een en ander te leren door veel Youtubefilmpjes te kijken. Via filmpjes van bijvoorbeeld Irene Rudnyk en Jessica Kobeissi leerde ik welk lenzen aan te raden waren voor portretfotografie: een lens met een vast brandpunt en een groot diafragma. De Canon 85mm f/1.8 was de lens voor mij.


Om mezelf te verbeteren in mijn nieuwe hobby, deed ik de volgende dingen:

  • Ik fotografeerde veel en overal. Mijn camera ging overal mee naartoe.

  • Ik las boeken die duidelijk uitleg geven over instellingen bij handmatig fotograferen.

  • Ik las en keek veel in de media: tijdschriften, Hyves, later Facebook en Instagram en Youtube.

Eigenlijk doe ik dit nog steeds, ik wil mezelf blijven verbeteren. Daarnaast is er nog een andere factor die van grote invloed is op mijn fotografie:


Thomas

Nog een andere factor die van grote invloed is op mijn fotografie: Thomas Sytsma. Fotografie Thomas Sytsma zit al meer dan dertig jaar in Stiens. Er is op een hele natuurlijke manier een zeer leerzame samenwerking ontstaan tussen Thomas en mij. Thomas en zijn vrouw Cissy voorzien mijn foto's sinds een jaar of acht regelmatig van hun professionele, waardevolle, ongezouten mening en dat heeft mij meer geleerd dan de hele sociale media had kunnen doen.

69 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page