Fujifilm x100v

Fujifilm x100v

Daar was die dan eindelijk. Een blog over mijn zeer geliefde Fujifilm x100v. Een hele tijd geleden vertelde iemand mij over de x100-serie. Toen achtte ik de kans nog nihil dat ik ooit een camera zou komen met een vaste prime-lens. Stijl en voorkeur veranderen dus duidelijk door de jaren heen, gelukkig maar.

Wat is een Fujifilm x100v?

Kort voor de lezers die niet bekend zijn met deze compacte systeemcamera: De x100-serie van Fujifilm is een serie van compacte systeemcamera’s waar een vaste 23mm-lens op zit. Je kunt dus niet van lens wisselen en de lens kan niet in- of uitzoomen. De 23mm-lens komt overeen met de 35mm-beeldhoek van de full frame-camera’s. Dit is een veelzijdige en klassieke beeldhoek. De x100 is de eerste versie van de serie compactcamera’s en werd in 2010 uitgebracht. Wegens succes volgden al snel de x100s (second), x100t (third), x100f (fourth) en in maart 2020 werd de x100v (romeinse vijf) gelanceerd (twee keer een x100f (fourth and fifth) kan natuurlijk niet, vandaar het romeinse teken).

Je kunt dus niet de lens van de camera verwijderen en er een andere opzetten, maar wat wel kan, is een lensconverter over de originele lens heen schroeven. Er zijn twee converters verkrijgbaar. Een TCL-II: deze converter geeft een beeldhoek van 35mm (50mm full frame equivalent). Ook is er een WCL-II beschikbaar: deze converter geeft een beeldhoek van 18mm (28mm full frame equivalent). Dus ondanks dat je niet van lens kunt wisselen, is de camera alsnog ontzettend breed inzetbaar dankzij de converters.

Specificaties

Een rijtje specificaties waar ik zelf op let als ik een camera wil kopen:

 • 26,1 megapixels
 • APSC x-trans CMOS 4 sensor
 • Vaste lens, 23mm f/2.0 (35mm full frame equivalent)
 • Body is weerbestendig. Lens ook door er een wr-ring op te draaien.
 • Voorzien van de nieuwste in body filmsimulaties.
 • Gewicht: 480 gram.
 • Voorzien van een kantelbaar scherm.
 • Scherpe close focus.
 • Snelle autofucus.

Dit wordt verder geen technische blog, want specificaties kun je natuurlijk op veel andere sites bekijken. Bijvoorbeeld op de site van Fujifilm X.

Waarom een Fujifilm x100v?

Toen ik net met fotografie begon, vond ik alles interessant. Ik wilde alles kunnen en alle lenzen op aarde bezitten. Dankzij mijn jarenlange oriëntatie op verschillende gebieden van fotografie, weet ik nu waar mijn interesse het meest naar uit gaat: portret- en reportagefotografie. Voor het maken van mooie portretten, gebruik ik in 90% van de gevallen mijn Fujifilm XT-3 met de 56mm f/1.2. Als het om reportagefotografie gaat, wil ik mensen in hun omgeving fotograferen. De omgeving geeft informatie over de persoon en daarmee kan ik een verhaal vertellen. Voor dat type fotografie, heb ik een grotere beeldhoek nodig. 23mm (35mm full frame equivalent) werkt voor mij perfect.

Natuurlijk kan ik gewoon een 23mm-lens op mijn XT-3 zetten, maar toch zag ik veel voordelen in de aanschaf van de x100v: de camera is zeer compact en de vaste lens beperkt mij, in positieve zin.

Het belang van een compacte camera: ik fotografeer soms mensen in een hele moeilijke periode. Ik vind het dan erg ongemakkelijk en ongepast om pontificaal een grote camera op de persoon te richten. Een voorbeeld van zo’n reportage is het portret van Connie en Tom. Daarnaast wil ik ook graag momenten fotografen waarbij de personen niet doorhebben dat ik hen fotografeer. Met een kleine camera, lukt het mij beter om onopvallend te fotograferen.

Portret van Connie en Tom. Een voorbeeld van een moment waarop ik onopvallend wil blijven als fotograaf.

De beperking van een vaste lens: ik vind dit een voordeel omdat het mij helpt meer eenheid in mijn fotografiestijl te creëren. De x100v is nu ook mijn alledaagse camera, voor wanneer ik voor mijn eigen plezier wat vrij werk fotografeer.

Een ander groot voordeel van deze niet-lenzen-kunnen-wisselen-camera is het feit dat ik veel meer let op de mensen en momenten en niet constant bezig ben met welke lens ik op welk moment moet gebruiken. Dit werkt natuurlijk alleen als je echt houdt van de 35mm-beeldhoek.

Teleconverter-lens II

Ondanks dat ik de beperking van een vaste lens erg leuk vind, blijf ik een portretfotograaf. Ik maak geen (close-up) portretten met een 23mm-lens. De teleconverter-lens is daarom voor mij een ideale toevoeging. Het geeft mij een 50mm beeldhoek (op full frame sensor) en dat is mooi voor het maken van een portret. Ik wilde de TCL toevoegen voor het geval ik eens aan de wandel ben met mijn x100v en spontaan iemand tegenkom die ik wil (en mag) portretteren. Dan draai ik snel en makkelijk de TCL-II op mijn camera et voilà. Klaar om een portret te maken. De x100v + TCL-II vormen samen mijn alledaagse kit. Voor het fotograferen van portretten, zakelijke reportages of bruiloften gebruik ik altijd (ook) de XT-3 met de benodigde lenzen. Hieronder volgen foto’s die ik heb gemaakt met gebruik van de TCL-II. Dat zijn er nog niet bijzonder veel. Ik zal spoedig een portretshoot inplannen waarbij ik de TCL-II flink kan testen.

Waarom geen x100f?

De x100v mag wat kosten. Daarom heb ik ook een (tweedehands) x100f overwogen. Hieronder de redenen waarom ik voor de x100v ben gegaan:

 • X100v heeft een kantelbaar scherm: superhandig als ik onopvallend foto’s wil maken, ik kantel het scherm en kan dan fotograferen met de camera op heuphoogte (bijvoorbeeld).
 • X100v heeft de nieuwste filmsimulatie: classic negative.
 • X100v heeft een verbeterde lens die een scherper resultaat geeft als je van dichtbij scherpstelt.

Sinds ik de x100v heb, ben ik minder bezig met het kiezen van lenzen. Ik ben helemaal blij met de camera en voel me er zeker bij. Het gaat nu echt om momenten en fotografie, minder om apparatuur. (Lekker tegenstrijdig, zo onderaan een blog over een camera.)

Hieronder volgen nog een aantal foto’s, gemaakt met de x100v. Sommige foto’s zijn volledig onbewerkt. Ik maak het meest gebruik van de filmsimulaties classic chrome en classic negative.