Fujinon 23mm f/1.4 & f/2.0

Fujinon 23mm f/1.4 & f/2.0

Voor ik begin: deze blog is niet expliciet gericht op een supertechnische één-op-één-vergelijking tussen beide lenzen. Ik ga hier vertellen wat mijn ervaring met beide lenzen is en waarom ik kies voor de Fujinon 23m f/1.4. N.b.: deze foto’s zijn gecomprimeerd zodat ze sneller laden op mijn website. De foto’s op mijn site hebben dus niet de optimale resolutie. Met andere woorden: in het echt zijn ze nóg mooier 😉

Voor ik investeerde in een lens, kon ik de 23mm f/2.0 lenen (35mm full frame). Ideaal: zo kon ik er achter komen of deze brandpuntsafstand wat voor mij is. Ik kon deze lens lenen met dank aan Fotografie Thomas Sytsma.

Waarom een 23mm-lens? Ik hou van portretfotografie, daarvoor gebruik ik mijn 56mm f/1.2 (85mm full frame) en mijn 35mm f/2.0 (50mm full frame). Ook hou ik van het fotograferen van (bruids)reportages en straatfotografie. Voor die laatste twee interesses wilde ik een lens aanschaffen waarmee ik meer van de omgeving kon betrekken in mijn portretten: ik had dus een grotere hoek nodig. Tot op heden maakte ik die foto’s met mijn 18-55mm f/2.8 – 4.0, maar ik wil graag een lens met een groter diafragma. Op die manier kwam ik terecht bij de 23mm.

De 23mm f/2.0 heb ik nu ongeveer een maand in huis. Het is een hele fijne lens. De brandpuntsafstand van 23mm is erg veelzijdig: ik ga de deur uit met alleen deze lens en dan kan ik variëren van portretfoto’s tot straat- en landschapsfotografie. Onderstaande foto’s zijn gemaakt met de Fujifilm XT-3 + 23mm f/2.0.

Ondanks dat de 23mm f/2.0 een fijne, goede lens is, miste ik toch wat extra scherpte. Ik zag dat de 23mm f/2.0 scherpe foto’s produceert bij een klein diafragma, maar zodra ik met een diafragma van f/2.0 fotografeer, is er minder scherpte op het punt waar ik scherpstel. Gezien ik deze lens wil gebruiken voor bruiloften, wil ik kunnen vertrouwen op de scherpte van mijn lens, ook bij een groot diafragma. Daarnaast word ik natuurlijk heel blij van die f/1.4. Eén en één is twee: ik bestelde de 23mm f/1.4. (Nee ik ben niet ontzettend rijk, maar dat vakantiegeld moet ik toch ergens aanbesteden als we in tijden van het coronavirus nergens naartoe kunnen.)

De 23mm f/1.4 heb ik nu bijna een week in huis. Ik ben er heel erg blij mee. De lens is goed in verhouding met mijn XT-3 en ik ben behoorlijk te spreken over de scherpte en de zachte achtergrond. Er wordt doorgaans gezegd dat de f/2.0-lenzen van Fujifilm sneller zijn dan de duurdere varianten met een groter diafragma. Ik geloof best dat er een verschil zal zijn in snelheid van de autofocus, maar ik merk het verschil zelf niet. Ik was zelfs aangenaam verrast door de snelle autofocus van de f/1.4. Ik heb foto’s gemaakt van mijn hond die naar mij toe kwam lopen. Ik gebruikte een continufocus en de tracking-functie. Het knappe koppie van Nacho staat er haarscherp op. Onderstaande foto’s zijn gemaakt met mij XT-3 + 23mm f/1.4.

De verschillen op een rijtje:

23mm f/2.0:

 • €440,- euro.
 • Klein en lichtgewicht.
 • WR: kan dus tegen regen en stof.
 • Maximaal diafragma: 2.0.
 • Snelle autofocus.

23mm f/1.4:

 • €850,-
 • Iets groter, maar zeker geen zwaar objectief.
 • Niet WR helaas.
 • Zeer scherp.
 • Maximaal diafragma: 1.4.
 • Snelle autofocus.

Conclusie: als jouw budget niet toereikend is voor de dure 23mm-lens, dan is de 23mm f/2.0 een hele goede optie. Als je net even die extra scherpte wil, met een groter diafragma wil fotograferen en jouw budget is groot genoeg: dan is de 23mm f/1.4 het geld waard.

Gezien ik deze prachtige lens nog maar een week in huis heb, zal ik een nieuwe blog schrijven over een aantal weken, met meer voorbeeldfoto’s.